donderdag 12 december 2013

Witte neushoorns in Solio Ranch

2 december 2013Privé-wildpark Solio Ranch


Solio Ranch ligt op een steenworp afstand van de Aberdare Country Club. Het is eigendom van een boer die zijn bedrijf in tweeën heeft gesplitst. In het ene deel weidt hij koeien, schapen en geiten, in het andere leeft een uitgebreide collectie wilde dieren: waterbok, steenbok, impala, Thompsons gazelle, zebra, buffel, leeuw en als belangrijkste attractie een gezonde populatie witte en zwarte neushoorns. Bezoekers zijn van harte welkom. Het is niet druk bezocht; de meeste safariondernemingen laten het links liggen. Je kunt je bedenkingen hebben over het houden van wilde dieren achter een hek. In dit geval vind ik het te billijken, vanwege het belang voor de instandhouding van de neushoornsoort. 


Toenemende zorgen over wereldwijde stroperij


De neushoorn is al tientallen jaren ernstig bedreigd. Maar de zorgen nemen snel toe, aangezien aziaten steeds meer geld betalen voor een hoorn. Ze zijn verzot zijn op de vermalen poeder van de hoorns. Ze schrijven er - meen ik - potentieverhogende werking aan toe. De hoorn is momenteel zelfs meer waard dan goud. Daarmee is de illegale handel 'big business'. 


Nieuwe ultramoderne, allesvernietigende stropersmethoden


Vroeger was stroperij nog het domein van avontuurlijke nachtelijke spoorzoekers; nu is het regelrechte georganiseerde misdaad met de modernste technieken. Ze gebruiken helikopters voorzien van infrarood om de dieren 's nachts op te zoeken en dan te doden. Ze strooien kraaienpoten en reuzenpunaises op vaste wildroutes, die gemakkelijk binnendringen in gevoelige voetzolen van de dieren, zodat ze niet meer op hun poten kunnen staan en een gruwelijke marteldood sterven.  Net zo gruwelijk is de nieuwste methode: vergiftiging van het water in veelbezochte drinkplaatsen! Parkwachters kunnen dan enkel nog machteloos toezien hoe dit een biosysteem in één keer vernietigt. 


In Masai Mara is de laatste zwarte neushoorn onlangs gedood


In het bekendste natuurgebied van Kenia, de Masai Mara, is enige tijd geleden de allerlaatste zwarte neushoorn gestroopt en daar dus feitelijk uitgestorven! Men is nu bezig om de neushoorn er te herintroduceren, ofschoon ik denk dat dit hetzelfde is als water naar de zee dragen. Later, tijdens ons bezoek aan Masai Mara, zullen we het met eigen ogen zien: een zwarte neushoorn die is gekocht van de Solio Ranch. Zo werkt dat tegenwoordig.

Vandaar dat ik denk dat we privéparken zoals Solio Ranch moeten koesteren. Naar verluid is het zelfs hier al doelwit geweest van de stropers. Wat denkt u, hoe zal dit in de toekomst verder gaan?


Struikelen over witte neushoorns in Solio Ranch 


Anne is voor het eerst in Oost-Afrika. Dat is leuk, want veel van wat we zien is nieuw voor haar. Je kunt merken dat ze een goede vogelaar is, want ze herkent al meer vogels dan ik. Dat schrijft ze toe aan haar vogelreizen naar de trekroutes bij de Bosporus en bij Spanje, waar in voor- en najaar veel vogels van en naar Europa.

We vallen met onze neuzen in de boter. Op de open vlakte grazen een neushoornmoeder en haar een jong. In onderstaande video ziet u hen. Er lopen koereigers bij. Die loeren op de insecten die opvliegen voor de poten en kop van de grazers. Witte neushoorns zijn grazers. Later in dit verslag kunt u een zwarte neushoorn zien. Niet alleen zijn naam verschilt, maar ook het gedrag, de leefwijze en het voedsel.. 

Verderop blokkeren twee witte neushoorns het pad. Ze zijn er neergeploft en kijken ons lodderig aan. 
Eromheen scharrelt een gele kwikstaart. Ook deze zoekt, net als de koereigers, insecten die vluchten voor het enorme beest. De kwikstaart steekt mooi af tegen de donkere huid van de rhino. Het is niet voor het eerst dat ik niet het zoogdier maar de vogel op de foto zet.Gele kwikstaart bij een witte neushoorn

Blauwnekmuisvogel


Aan het eind van de ochtend rijden we voldaan terug naar het toegangshek. Op het karrenspoor ligt een dode papegaaiduif die hier op de heenweg nog niet lag. Is deze geslagen door een roofvogel? Het beestje is helemaal gaaf. Wellicht liet de roofvogel het vallen? Kort daarna zie ik een schitterende vogel met een grote, mooie kuif en een opvallende blauwe nek. Wat een wonderlijke opvallende vogel! Het is een uitermate fraaie afsluiting van deze ochtend in Solio Ranch.

Blue-naped Mousebird / Blauwnekmuisvogel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten