donderdag 12 december 2013

Naar de zoet - en zoutwatermeren van de Great Rift Valley

6 december 2013


We worden ’s ochtends wakker met het nieuws dat Nelson Mandela is overleden. Hij is 95 jaar geworden. Nelson Mandela... Hij is bepalend geweest in de geschiedenis. Ik mocht hem graag. Ach ja, wie niet?

We verlaten de Aberdares en leggen vandaag 250 kilometer af met als bestemming de meren van de Rift Valley, oftewel de Grote Slenk. Dat is een grote breuk in de aardkorst die begint in Tanzania en helemaal doorloopt tot in Egypte. In de Rift Valley liggen enkele natuurgebieden waarmee Kenia beroemd is geworden: de grote vlakte van de Masai Mara en een heel rijtje bijzondere meren. 


Bron: www.wikipedia.nl

Van de meren bezoeken wij tijdens deze reis Lake Nakuru, Lake Elementaita en Lake Naivasha. De eerste twee zijn niet verbonden met rivieren waarmee water wordt aan- en afgevoerd. Die worden dus enkel gevoed door regenwater. Door de verdamping van het water in deze meren worden ze steeds zouter, oftewel alkalisch. Lake Naivasha heeft wel een aanvoerende rivier, waardoor het meer zoet blijft. Sinds kort vermoedt men dat een onontdekte onderaardse bron ook zorgt voor aanvoer van zoet water.


Lake Elementaita

We verblijven de komende drie nachten in de Sunbird Lodge, van waaruit je een schitterend uitzicht hebt over Lake Elementaita. Ik was hier al eerder met Ontdek in 2009. Het is een genot om hier terug te zijn. De huisjes zijn prachtig, het eten is heerlijk, het klimaat is aangenaam en de gastvrijheid is hartverwarmend. Mungai weet ons precies voor de lunch bij de lodge te krijgen. En kijk, bij de receptie zijn weer impala's!
Samburu-krijger Patrick verwelkomt
de gasten en sjouwt de koffers

Daarna hebben we vrij. De tijd vliegt voorbij, want ik val in een diepe slaap en word pas wakker als het al donker is. Zzzzzz....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten